Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – INVO“, drugu godinu za redom dodjeljuju Nacionalne stipendije za izvrsnost mladim, talentovanim visokoškolcima i istraživačima iz Crne Gore koji žele da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje.

Svrha ovog programa je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za:

  • Magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu,
  • Doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu, i
  • Postdoktorske studije, istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu.

Ovim povodom Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete ogranizuju INFO dan na Univerzitetu Mediteran kada će se održati prezentacija Programa, kako bi se svi potencijalni kandidati što bolje upoznali sa uslovima apliciranja i svim potrebnim detaljima.

INFO dan će se održati u srijedu, 13. aprila, u 12:00h, u amfiteatru FIT-a na II spratu (Vaka Đurovića bb).

Konkurs je objavljen 24. marta i biće otvoren do 6. jula 2016. godine. Za program Nacionalnih stipendija opredijeljeno je 650.000 eura, od kojih će 370.000 biti utrošeno na stipendiranje magistarskih studija, a 280.000 na stipendiranje doktorskih i postdoktorskih studija.

Kandidati se mogu prijaviti za stipendije do iznosa navedenih u tabeli ispod:

Maksimalni godišnji neto iznosi stipendija (ne uključujući korektivni koeficijent države domaćina)

  • Magistarske studije 6.000 €
  • Doktorske studije 10.000 €
  • Postdoktorske studije 18.000 €

U cilju što bolje pripremljenosti za ovu prezentaciju, predlažemo da se svi zainteresovani studenti upoznaju sa Priručnikom za upravljanje Programom, koji mogu naći na zvaničnoj internet stranici INFO projekta, http://www.heric.me

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

NA VRH