ALUMNI

Fakultet vizuelnih umjetnosti sam upisao jer u Crnoj Gori tada nije postojala institucija koja ima savremene pristupe umjetničkim disciplinama, kroz dizajn vizuelnih komunikacija i produkciju audio vizuelnih sadržaja (video, animaciju i druge kratke video forme). Na tom fakultetu sam stekao interdisciplinarna znanja iz više umjetničkih oblasti: dizajna, fotografije, produkcije u filmu, televiziji i novim medijima.  Danas je Fakultet vizuelnih umjetnosti savremena institucija koja prati nove trendove u produkciji sadržaja u vizuelnim umjetnostima, opremljen je savremenom tehnologijom i školuje novi kadar koji je spreman da izađe u susret izazovnim zahtjevima tržišta.

Marko Gošović je diplomirao i magistrirao na Fakultetu vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu Mediteran, gdje je u toku studija radio kao producent na nekoliko kratkih filmova (Filmmaker, Klik-klak, Čudesna sudbina Amilije S. Ičević ...). Nakon studija angažovan je kao pripravnik u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao izvršni producent na predstavama „Žene koje čiste“ Selme Spahić i „Everyman Đilas“ Radmile Vojvodić. U pozorištu je stekao i praktične vještine, pa nakon toga biva angažovan na Fakultetu vizuelnih umjetnosti kao saradnik u nastavi na više predmeta.

Marko Gošović,

prodekan na Fakultetu vizelnih umjetnosti


Biljana Vušović rođena je u Nikšiću 1988. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet vizuelnih umjetnosti upisala je sa prvom generacijom, a 2009. godine postaje i prvi diplomac u istoriji Fakulteta vizuelnih umjetnosti, na kojem je u kontinuitetu završila specijalističke i magistarske studije. Na FVU je od 2010. godine zaposlena kao saradnik u nastavi na nizu predmeta iz oblasti filmske i TV produkcije i trenutno je u procesu izbora u zvanje docenta iz oblasti Produkcije u kulturi i medijima. Tokom godina ostvaruje se u produkciji na različitim poljima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Neki od značajnijih projekata su: Made in New York Jazz Fest Montenegro - producent; Internacionalni festival dokumentarnog filma „Underhill Fest“ - producent; Mini igrana serija “Grudi”, četiri episode - izvršni producent; Dugometražni igrani film „Dohvatiti nebo“, pomoćnica režije; Razvoj multimedijalnog portala - FOS Media - stručni konsultant; Dugometražni igrani film “Ispod mosta, među stijenama”, Pavle Simonović - script supervisor; Umjetnički program Lake Festa “Destilacija“ - producent, itd.

Biljana Vušović,

saradnik u nastavi na Fakultetu vizelnih umjetnosti


Jedna od ključnih determinanti razvoja moderne države je postojanje jake ekonomije oslonjene na proizvodni i uslužni sektor. Međutim, nema uspješne ekonomije, samim tim, ni rasta životnog standarda ukoliko ne postoji kvalitetan visokoobrazovni sistem baziran na domaćim kadrovima. Ekonomija se progresivno razvija i gradi samo ukoliko je adekvatno razvijen i njen marketing i brending sektor koji bi trebalo da okupljaju vrhunske eksperte čija znanja i kompetencije doprinose da se proces konkurentskog privrednog napretka odvija na konzinstentan i stabilan način, a da su postignuti uspjesi održivi i mjerljivi. Najbolji nivo profesionalne vidljivosti i prepoznatljivosti projedinac postiže kvalitetnim i upotrebljivim obrazovanjem, odnosno usavršavanjem bazičnih znanja do nivoa eksperta za pojedine oblasti i praktičnom primjenom stečenih znanja. Kada sam upisivao Fakultet za poslovne studije „Montenegro Business School“ vodio sam se, upravo, pobrojanim činjenicama i težio da pronađem fakultet koji će mi sve to omogućiti. Želja da izučavam marketing i stičem relevantna i upotrebljiva znanja koja će doprinijeti, kako mom ličnom i profesionalnom napretku, tako i razvoju države Crne Gore, bili su ključni motivi za otpočinjanje studija na, kako je to vrijeme i pokazalo, prijestižnom fakultetu za marketing i biznis. Zadovoljan nivoom znanja koji sam stekao na osnovnim studijama, kao i mogućnosti za njihovu valorizaciju, upisao sam i postdiplomske doktorske studije na Fakultetu za poslovne studije „Montenegro Business School“. Na ovaj način, upotpuniću svoje obrazovanje  sticanjem naučne titule najvišeg nivoa uz želju da u dogledno vrijeme svoje znanje i iskustvo upotrijebim u obrazovanju mladih generacija koje će tek biti u prilici da razmišljaju o odabiru svoje buduće profesije.

Jovo Rabrenović,

generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije


Fakultet za poslovne studije Univerziteta „Mediteran“ pružio mi je priliku da steknem korisna znanja kroz savremene studijske planove i programe, koja sam kasnije mogao implementirati u svojim profesionalnim izazovima. Kao najveću prednost studiranja na ovom fakultetu izdvojio bih prije svega kvalitet, stručnost i posvećenost profesora. Danas, sa sigurnošću mogu da kažem da je privilegija studirati na ovom Univerzitetu i preporučio bih svim budućim studentima da se opredijele za Univerzitet „Mediteran“.

Nebojša Jovović,

samostalni savjetnik ekonomsko-finansijske analize, Agencija za zaštitu konkurencije

 

 

 

 


Cilj svakog studenta bi trebalo da bude edukacija iz željene oblasti koja će doprinijeti boljem upoznavanju i spoznaji posmatrane tematike, konkretan set znanja, a proces kroz koji se prolazi da omogući lakše planiranje poslovnih poteza, sistematičnost u radu, kao i buduće samostalno rješavanje nastalih situacija.

Montenegro Business School kroz savremen način edukacije omogućava studentima da na pragmatičan način razviju kompetencije na visokom nivou, neophodne za uspješnu poslovnu karijeru. Rad u manjim grupama, interaktivan pristup predavanjima i praktični primjeri, podstiču studente na samostalna razmišljanja i usvajanje pravih znanja, što je bio jedan od osnovnih razloga za upis na ovom fakultetu.

Stečeno znanje iz oblasti bankarstva i finansija, omogućilo mi je da odmah po završetku osnovnih studija započnem radni angažman kao pripravnik u privrednom društvu „SI-ING“ DOO na radnom mjestu komercijaliste. Sledeće zaposlenje je uslijedilo par mjeseci nakon završenog pripravničkog staža, na radnom mjestu komercijaliste u Hipotekarnoj banci, a zatim kao kreditni analitičar u istoj banci. Nakon deset mjeseci rada u Hipotekarnoj banci, promijenio sam poslodavca i odmah počeo sa radom u Societe Generale banci Montenegro na radnom mjestu službenika za domaća plaćanja, a istovremeno obavljao poslove zamijenika direktora Sektora za domaća i ino plaćanja. Od septembra mjeseca 2015. godine raspoređen sam na poziciji direktora Odjeljenja za podršku poslovanju sa stanovništvom.

Edukativni koncept, pristup i metodologija organizacije na MBS-u podstakli su me da pored osnovnih, specijalističnih i magistarskih studija završenih na ovom Univerzitetu, nastavim dalje usavršavanje i upišem doktorske studije. Trenutno sam u fazi pisanja naučno-istraživačkog rada na temu „Uticaj informacione revolucije na transformaciju bankarskog sektora na primjeru zemalja Jugoistočne Evrope“  kod mentora: rektor, prof. dr. Radislav Jovović, a zbog aktuelnosti navedene teme smatram da će mi istraživanje omogućiti da oplemenim dosadašnje znanje, proširim vidike i pomoći kako u ličnom, tako i u profesionalnom razvoju, a tržištu, zbog malog broja naučnih radova iz ove oblasti, omogućiti jasniju sliku uticaja digitalnog doba na transformaciju bankarskog sektora.

Elvis Lekić,

direktor Odjeljenja za podršku poslovanju sa stanovništvom, Societe Generale Montenegro


Denis Vukotić, generacija 2008/2009, studije je završio sa prosječnom ocjenom10. Dobitnik je nagrade ZAMTES-a kao najbolji student Univerziteta „Mediteran“ za 2010. Godinu, studentske nagrade Glavnog grada Podgorice za 2010. godinu, a Atlas stipendiju dobio je 2011. godine. Dobitnik je i stipendije Ministarstva prosvjete i sporta za školsku 2011/12 godinu, kao i Studentske nagrade Opštine Nikšić 2012. godine. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta „Mediteran“ sa prosječnom ocjenom 10. Upisao je doktorske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Radi u upravi Glavnog grada Podgorice. Od školske 2012/13 angažovan je kao saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta „Mediteran.“ Član je Udruženja pravnika Crne Gore i Skupštine Igmanske inicijative za Crnu Goru (Inicijativa za regionalnu saradnju).

Denis Vukotić,

saradnik u nastavi na Univerzitetu Mediteran, savjetnik u Upravi Glavnog grada Podgorice

 


Matija Vučićević, generacija 2010/11, studije je završio sa prosječnom ocjenom 10. Dobitnik je stipendije Ministarstva prosvete za 2011, 2012, 2013 i 2014. godinu. Dobitnik je i Studentske nagrade Glavnog grada Podgorice i Atlas stipendije za 2013. godinu. Završio je magistarske studije sa prosječnom ocjenom 10 na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Matija Vučićević,

advokat i saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu

 

 

 


Ivana Maraš, generacija 2012/13, studije je završila sa prosječnom ocjenom 10. Dobitnik je Studentske nagrade Glavnog grada-Podgorica i Atlas stipendije za 2014. godinu. Osvojila je prvo mjesto na retoričkom takmičenju studenata pravnih fakulteta (sva tri univerziteta). Upisala je magistarske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. U školskoj 2015/16 bila je angažovana kao saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta „Mediteran“.

Ivana Maraš,

saradnik u advokatskoj kancelariji

 

 

 

 

 

 

 


Te 2007. godine Fakultet za informacione tehnologije je bio nešto novo i drugačije u našem obrazovnom sistemu.

Drugačiji moderan plan i program nastave u odnosu na sve što je postojalo u Crnoj Gori i uz predlog nekoliko profesora iz srednje škole odlučio sam da upišem Fakultet za informacione tehnologije. Mogu reći da je to najviše uticalo na moju odluku da izaberem FIT.

Takođe, velika prednost bili su renomirani profesori sa fakulteta iz okruženja i iz Crne Gore.

Rad u malim grupama, praćenje trendova u informaciono komunikacionim tehnologijama, dobra komunikacija sa profesorima i saradnicima i savremena informatička oprema je nešto zbog čega bih ponovo izabrao Fakultet za informacione tehnologije i rado ga preporučio drugima.

 

 

Igor Pekić,

project manager u kompaniji Wireless Montenegro


Fakultet Montenegro Tourism School sam upisala 2008. godine u cilju nastavka stučnog obrazovanja u oblasti turizma koje sam zavoljela još u osnovnoj i utvrdila interesovanje u srednjoj školi. 

Uvijek su me zanimala putovanja i geografija, a kroz studije na ovom fakultetu sam uspjela da spoznam i usmjerim to interesovanje i formiram se kao kompletna profesionalna individua. Privikuo me je Univerzitet Mediteran kao ustanova koja je obećavala moderan pristup učenju i adaptaciji promjena na tržištu. Znanje koje sam stekla iz oblasti menadžmenta i marketinga su mi nerijetko pomagala da se orijentišem u raznim poslovnim i privatnim situacijama, pa bih napomenula da iako se učenje čini kao suvoparna teorija, od velike je primjenjivosti i koristi u svijetu biznisa.

Svoju inostranu karijeru sam počela na prekookeanskom kruzeru gdje sam uživala benefite putovanja i iskoristila priliku da obiđem mnoge zemlje. Tu sam iskusila i rad sa gostima gotovo svih nacionalnosti.

Trenutno radim kao menadžer restorana u Dubaiju u sklopu hotelijerske industrije, ali se nadam da ću imati priliku da stečeno iskustvo kvalitetno primjenim nekad i na domaćem tržištu.

Jovana Vidić,

menadžer restorana u Dubaiju

 

 


Svoje osnovne, specijalističke i magistarske studije završila sam na Fakultetu za Informacione tehnologije (FIT), Univerzitet Mediteran u Podgorici. Nakon toga, 2014. godine, a na moje veliko zadovoljstvo, zamijenila sam školsku klupu nastavničkom katedrom – ostavši na Fakultetu kao saradnik u nastavi naredne tri godine. Dinamično okruženje, pedagoški pristup učenju, timski rad, a prije svega profesionalnost i stručnost kolega sa FIT-a, doprinjeli su odluci da svoj lični napredak usmjerim ka akademskoj karijeri.

Tako sam, početkom 2017. godine, aplicirala, a nešto kasnije i bila nagrađena, DAAD stipendijom za trogodišnje doktorske studije u Njemačkoj. U ovom momentu uspješno završavam prvu godinu studija na Tehničkom Univerzitetu Sjeverne Rajne, RWTH, u studentskom gradu Ahenu. RWTH je jedan od najbolje rangiranih tehničkih škola na svijetu (u prvih 100) dok je u Njemačkoj pozicioniran kao treći.

Razlog zbog kojeg ističem popularnost RWTH Univerziteta je taj što želim da ukažem sadašnjim i budućim studentima Univerziteta Mediteran da UNI Mediteran jeste i može biti odličan temelj za dalje usavršavanje i edukaciju, na kojoj god strani svijeta se okrenuli. Iako sam, moram biti iskrena, u Njemačku stigla sa određenom skepsom i nesigurnošću, sada mogu bez ustručavanja reći da je znanje i praksa koju sam sa sobom donijela ekvivalentna znanju svih drugih kolega, koji većinom dolaze sa svjetski poznatih Univerziteta. Trud i rad koji je uložen i u toku studiranja i u toku radnog angažmana na FIT-u definitivno se isplatio. I da, svi oni “dosadni, metodološki i teorijski predmeti” čiju svrhu u toku studija na FIT-u nisam mogla da prepoznam (a vjerujem da ne možete ni vi), sada i te kako imaju svoju primjenu.

Studentski život (ako se tako ovaj moj može nazvati) u inostranstvu nešto je što bih od srca preporučila svima koji žele da investiraju u sebe i profesionalno i lično. Isto bih vas tako zamolila da se nakon određenog perioda vratite domovini i da nova znanja i vještine predočite u djela i praksu za dobrobit našeg 600 000 stanovnika-malog društva. Ja znam da hoću, dugujem toliko.

Nađa Žarić,

saradnik u nastavi na Fakultetu za informacione tehnologije


Potraga za odgovarajućim fakultetom nakon završene srednje škole u mom slučaju nije trajala dugo. Velika ljubav prema računarima od ranog djetinjstva mi je pomogla da usmjerim svoje razmišljanje, a kvalitet Fakulteta za informacione tehonologije (FIT) nije bilo teško prepoznati. FIT je jedinstven po svojoj prirodi, pruža studentima kako teoretska, tako i praktična/ tehnička znanja, što je od krucijalnog značaja za radni angažman nakon završetka studija.

Tokom studija osvojio sam mnoge nagrade i stipendije, između ostalih i nagradu za najboljeg studenta FIT-a kao i najboljeg studenta Univerziteta Mediteran, nagradu Ministartsva za informaciono društvo za najboljih 10 ICT rjesenja, stipendiju Atlas fondacije itd. Zahvalan sam svim profesorima fakulteta na prenešenom znanju tokom studija i ponudi za usavršavanjem na istom, što je rezultiralo mojim angažovanjem kao predmetnog asistenta na grupi predmeta iz oblasti softverskog inženjeringa.

Kao osoba koja je duži niz godina u IT svijetu, mogu reći da kvalitet studijskog programa FIT-a definitivno parira poznatim internacionalnim fakultetima u ovoj oblasti, kao i da nudi širok spektar mogućnosti za usavršavanje i dalje napredovanje u struci.

Trenutno živim sa porodicom u Švedskoj i radim na mjestu Development manager-a u softverskoj kompaniji koja se bavi razvojem ITSM sistema.

 

Dženan Strujić,

Development Manager at Nilex AB


Osnovne i specijalističke studije završila sam na Fakultetu za informacione tehnologije Univerziteta „Mediteran“. Odlučila sam da upišem informacione tehnologije jer smatram da je to zanimanje sadašnjosti i budućnosti, struka kojoj su svakodnevno neophodni novi kadrovi koji imaju adekvatna praktična znanja. Fakultet za informacione tehnologije se izdvojio kao ustanova koja ima potreban kapacitet i znanje, pogotovo za oblast softverskog inženjerstva, koja me je najviše zanimala. FIT je opravdao moja očekivanja, stekla sam neophodna teoretska i praktična znanja i želju da se dodatno usavršavam i bavim naučno-istraživačkim radom. Trenutno sam završna godina doktorskih studija na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, a istraživanje za doktorsku disertaciju sprovela sam u Centru za analizu podataka i biomedicinsku informatiku Univerziteta Temple u Filadelfiji. Zaposlena sam kao saradnik u nastavi na FIT-u i svakodnevno imam priliku da radim sa mladim, kreativnim i talentovanim ljudima željnim znanja i napretka u ovoj oblasti.  

 

 

Tijana Vujičić,

saradnik u nastavi na Fakultetu za informacione tehnologije


Fakultet za poslovne studije “Montenegro Business School” mi je obezbijedio potrebna savremena znanja iz oblasti ekonomije iz najprestižnijih udžbenika koji se izučavaju i na najprestižnijim fakultetima u svijetu. Posebnu zahvalnost za sve što jesam danas dugujem profesorima sa fakulteta koji su pored znanja nesebično sa nama dijelili iskustva i mnoštvo praktičnog rada što je doprinijelo da lakše savladam sve buduće izazove. Preporučio bih mladim ljudima Univerzitet Mediteran kao izbor daljeg usavršavanja jer će pored svih profesionalnih vještina upoznati sjajne ljude i steći mnoge prijatelje.

 

 

Marko Perić,

Agencija za zaštitu konkurencije

NA VRH